2015. június 8., hétfő

Hét szabad művészet

 FeladatHa te határozhatnád meg, hogy ma mi legyen a “hét szabad művészet”, miket választanál? Indokold is választásod!

Rapcsó Nóra: A modern világ hét szabad művészete

Ha választanom kéne, hogy manapság mi legyen a hét szabad művészet az alábbiakat választanám, Erkölcstan és illemtan; pénzügyi ismeretek, önbizalom fejlesztés és önkifejezés, beszédkészség fejlesztés és kommunikáció, Technika és informatikai alapismeretek, zene, választott idegen nyelv.
Választásomat azzal indoklom, hogy manapság az új generációk nem ismerik a tiszteletet, azt hogy egyes szituációkban, hogy kéne viselkedni, nem tudják azokat megfelelően kezelni. Nem képesek kifejezni saját magukat, megvédeni, kiállni saját magukért. Nem tudnak beszélgetni, érveket-ellenérveket felállítani.
Fontosnak tartom, hogy az ifjúság elsajátítsa a pénzügyi alapismereteket, amely magába foglalná azokat a gazdasági problémákat és azok megoldásait, amelyekkel a nagy betűs életben találkozhatnak. Az érdekében, hogy ne lehessen becsapni őket akár egy hitel vagy egy vásárlás kapcsán.
Valamint lényeges, hogy a 20 év körüli fiatalok képesek legyenek megnyerni egy állás interjút, pozitív értelemben eltudják adni magukat. Sajnos nagyon sok ismerősömnél tapasztalom, hogy hiába van érettségije, szakmája esetlegesen diplomája nem tud elhelyezkedni egy jó munkahelyen, nem tud elindulni. Ezért szükséges lenne, a kommunikáció az önkifejezés, önbizalom fejlesztése.
A zenét azért soroltam ide, mivel a zene a lélek menedék helye, megnyugtat, felpezsdít és érzelmeket váltanak ki belőlünk, emberekből. Minden korszakban megtalálható a zene, manapság sem lenne szabad hátra hagyni. A zene tanulását úgy képzelem el, hogy különböző hangszereket mutatnának be, és tanítanának, aszerint kit melyik érdekel. Énekórákon belül nem a rémes általános iskolai énekórákra gondolok, teljesen interaktívra, valami közvetlen kapcsolat kiépítésére, a zene megszerettetésére gondolok, ahol egyesével a tanár külön az osztálytól távol felmérné a gyerek képességeit, nem lennének megszégyenítések, sem gúnyolások. Hangszerekként, alternatív órákként lennének csoportosítva a gyerekek. A zenét megszerettetni kell és nem megutáltatni!
A választott idegen nyelv, azért lenne elengedhetetlen, mivel manapság ez a kapcsolat építés, tartás és üzlet kötés alapja. A legtöbb ember tud angolul vagy németül beszélni, viszont egyre kevesebb munka lehetőséget kap például egy ugyanúgy angolul beszélő idegenvezető, mivel mára az angol és a német hétköznapi nyelvvé vált és túl sok van belőlük a piacon. Én nem azt mondom, hogy senki ne tanuljon angolt, vagy németet, hanem azt hogy adják meg a választási lehetőséget több nyelvből, hiszen minden ember különböző nem rakhatnak mindenkit egy kalap alá. Ha több lenne a változatos nyelv a szakmai téren, több lehetne az állás lehetőség és többen eltudnának helyezkedni. Nem mellesleg mindenki azt tanulná, amit kedvel, és nem erőltetésből tanulna, hanem azért mert érdekli az adott nyelv.
     Technika és informatika alapkészségét elsajátítani optimálisnak tartom, mivel manapság haladni kell a korral, az alap programokat, köztük a PowerPoint és a Word az internet használatát és kezelését ismerni kell. Taníttatnám, hogyan kell hivatalos dokumentumokat megfogalmazni és írni. Ezeket az órákat sem tudnám elképzelni alternatív tanulási módszertan nélkül, mivel a mai emberiség akkor tanul meg, valamint ha látja és érzékeli, ezeket nem szabadna könyvekből tanítani. Ismertetném az internet veszélyeit is.
Bónusz nyolcadikként, bevezetném a diákokat a környezet védelem rejtelmeibe, oktatnám őket a tudatos védelemre, az energia újrahasznosítására, az energia barát energiaforrások előállítására. A generációnkat ismertetni kell a jövőbeli esetleges természeti komplikációkkal, mivel az éltünk bizonyos idő múlva rájuk lesz bízva. Rajtuk és rajtunk múlik majd, hogy a Föld élhető bolygó marad-e.

A véleményemet elmondtam, reménykedem, hogy az általam választott tantárgyak a jövőben helyet kapnak valamilyen szinten az oktatási rendszerben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése